17 listopada w naszym oddziale dziecięcym zrobiło się wyjątkowo pysznie! Nasi wychowankowie wyruszyli w kulinarną podróż do jednego z najbardziej ukochanych smaków polskiej tradycji – pierogów. To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem, rodzinnymi spotkaniami i dziedzictwem przekazywanym z pokolenia na pokolenie, stało się bohaterem dnia. Podczas warsztatów dzieci nie tylko degustowały różne rodzaje pierogów, ale także poznawały ich sekrety.
Wspólnie szukaliśmy odpowiedzi na intrygujące pytania:
*Dlaczego pierogi „ruskie” mają taką nazwę?
*Ile rodzajów pierogów istnieje na świecie?
*Czy można zrobić pierogi z naprawdę nietypowym farszem?
Warsztaty były pełne radości, współpracy i odkrywania nowych smaków. To także kolejny krok w budowaniu u dzieci ciekawości świata, kreatywności oraz dumy z polskiej kultury kulinarnej.

Zajęcia odbyły się w ramach innowacji pedagogicznej „Wychowanie przez gotowanie”, autorstwa Piotra Twardowskiego, Jolanty Barszcz-Skowronek, Piotra Denisa, Marty Szwed i Agnieszki Ściborek.
Dzięki niej nauka smakuje jeszcze lepiej!