Mając na uwadze zdrowie i dobrostan psychiczny naszych podopiecznych w ramach realizacji innowacji „Promocja zdrowego i bezpiecznego stylu życia” oraz autorskiego programu „Życie i zdrowie jako fundamentalne wartości” od września do grudnia 2025 roku zorganizowano cykl warsztatów kulinarnych poruszających kwestie zdrowia w kontekście holistycznym. Na lekcjach biologii uczniowie zapoznawali się z zasadami zdrowego stylu życia, poznawano konsekwencje wynikające z nieprawidłowej diety; przedstawiono skutki zaburzenia odżywiania. Zapoznawaliśmy się z czynnikami chroniącymi mającymi wiodący wpływ na dobrostan i zdrowie psychiczne człowieka.
Po części teoretycznej następowała część praktyczna, bardzo lubiana przez uczniów. Przygotowywaliśmy zdrowe sałatki warzywne oraz potrawki, ciasteczka cynamonowe, pierniczki, gofry, koktajle owocowo – mleczne, kreatywne owocowe zwierzaki oraz pieczone warzywa. Punktem kulminacyjnym każdych warsztatów była wspólna degustacja przygotowanych dań.
W miłej, życzliwej atmosferze przygotowany posiłek smakował wyśmienicie!
















