„Jeśli chcesz żyć zawsze zdrowo, jadaj zawsze kolorowo”
Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród dzieci, a także określenie aktualnego stanu wiedzy uczniów w tym zakresie to cele innowacji pedagogicznej „Jedz zdrowo i kolorowo”. W promocji zdrowia ważne jest, aby nauczyć dzieci rozwiązywać aktualne problemy, kontrolować swoje zdrowie, dbać o nie, zdrowo się odżywiać.
W związku z tym, odbyły się zajęcia kulinarne z pacjentami Oddziału Psychiatrycznego dla Dzieci i Młodzieży, podczas których uczniowie pogłębili wiedzę na temat zasad zdrowego odżywiania oraz wartości odżywczych wybranych produktów spożywczych. Następnie dzieci przygotowały przepyszne, kolorowe
i odżywcze pasty oraz sezonowe ciasto ze śliwkami. Wspólna degustacja samodzielnie przygotowanych smakołyków była najbardziej wyczekiwanym momentem zajęć.
Było smacznie, zdrowo i kolorowo!