Jak co roku 8 listopada nasza społeczność szkolna aktywnie włącza się w obchody Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania.
Celem obchodów jest promowanie zdrowego i ekologicznego stylu życia oraz kształtowanie prawidłowych nawyków żywieniowych. Ważna jest również edukacja dzieci i młodzieży w podejmowaniu świadomych wyborów konsumenckich.
W naszej szkole obchody wpisują się już na stałe w kalendarz działań związanych z realizacją celów programu wychowawczo – profilaktycznego, zadań zawartych w podstawie programowej oraz są zgodne z realizacją kierunków polityki oświatowej na rok szkolny 2024/2025.
Właściwe, zbilansowane odżywianie ma ogromne znaczenie dla naszego zdrowia, samopoczucia, kondycję fizyczną i psychiczną, w związku z czym stanowi podstawę zdrowego stylu życia. Dzięki stosowaniu się do prawidłowych zasad żywieniowych zmniejszamy ryzyko wystąpienia otyłości i związanych z nią schorzeń takich jak: cukrzyca, choroby serca, nowotwory itp. Uczniowie wspólnie z rodzicami i nauczycielami zaprezentowali smaczne, kolorowe a co najważniejsze zdrowe posiłki, potrawy i desery.
Opracowanie: A. Boczek, Ł.Niewiadomy