W ramach innowacji „Promocja bezpiecznego i zdrowego stylu życia” włączyliśmy się w ogólnopolskie obchody Dnia Czekolady, które przypadają 12 kwietnia.
Na zajęciach z biologii i zajęciach wychowawczych korzystając z różnorodnych materiałów źródłowych wyszukiwaliśmy ciekawostki na temat walorów odżywczych czekolady, pochodzeniu i etapach produkcji wyrobów czekoladowych.
Korzystając z interaktywnych map geograficznych uczniowie wyszukiwali informacje o producentach największych ilości kakaowca – głównego składnika czekolady. Chociaż jedzenie słodyczy nie jest zalecane przez lekarzy, czekolada spożywana w rozsądnych ilościach stanowi wyjątek. Zawiera m.in. magnez wspomagający układ nerwowy, żelazo niezbędne do produkcji czerwonych krwinek, teobrominę pobudzającą nerki, flawonoidy będące utleniaczami zwiększającymi odporność na infekcje. Poza tym czekolada zmniejsza zmęczenie, poprawia nastrój i koncentrację, dodaje energii oraz łagodzi stres. Jednym słowem czekolada jest prawdziwym skarbem dla naszego organizmu – pod jednym warunkiem, że jest to jedynie czekolada gorzka. Tylko ona zawiera bowiem od 70 proc. Do 95 proc. miazgi kakaowej zmieszanej z niewielką ilością cukru. A dla właścicieli milusińskich ważna informacja – zawarta w czekoladzie teobromina jest bardzo trująca dla naszych zwierzaków domowych!
Podsumowaniem zajęć było wykonanie plakatu edukacyjnego na temat walorów zdrowotnych czekolady oraz słodki poczęstunek.
Opracowanie : A. Boczek, K. Kleniewska