Mając na uwadze zdrowie i dobrostan psychiczny naszych podopiecznych w ramach realizacji innowacji „Promocja zdrowego i bezpiecznego stylu życia”  w dniu 23 września zorganizowano warsztaty kulinarne poruszające kwestie zdrowia w kontekście holistycznym. Uczniowie obejrzeli prezentację na temat „Zdrowy styl życia – komponenty chroniące” podczas której przekazano wiedzę odnośnie piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej; dowiedziano się jak komponować posiłki, aby zawierały one produkty wspierające prawidłowe funkcjonowanie organizmu i poznawano konsekwencje wynikające z nieprawidłowej diety. Przedstawiono skutki zaburzeń odżywiania. Uczniowie poznawali czynniki chroniące mające wiodący wpływ na dobrostan i zdrowie psychiczne człowieka.

Po części teoretycznej przeszliśmy do działań praktycznych – przygotowano pyszną i zdrową  potrawkę brokułową z pieczonym na parze kurczakiem, żurawiną, słonecznikiem i pestkami dyni. Punktem kulminacyjnym była wspólna degustacja przygotowanego dania.

W miłej, życzliwej atmosferze przygotowany posiłek smakował wyśmienicie!

                                                                                                                      Opracowanie: A. Boczek